- ESO1, 2007-2008: Maria Xicoira
- ESO2, 2015-2016: Jan Quintana
He decidit triar aquest país perquè m’agradaria investigar un instrument musical molt peculiar, el corn. M’agradaria visitar aquest país i per això em vull informar abans de fer-ho.
- ESO2, 2015-2016: Joan Payan
He triat aquest païs perquè no m’agrada passar calor ni tampoc banyar-me, però m’agrada molt esquiar i tot el que estigui relacionat amb la neu.
Situació
Suïssa està situada a l’Europa central, entre Alemanya, França, Itàlia, Àustria i Lienchtenstein. La seva capital és Berna, i també hi ha altres ciutats importants com: Zurich, Ginebra, Basilea i Lausanne.
Clima
El clima de Suïssa és molt fred. A l’hivern hi han grans nevades. Normalment bufa de manera freqüent el vent Fohen, un vent molt violent. Un altre vent típic de suïssa és el Bise, un vent fred i sec que prové del nord. Afecta especialment a la meseta suïssa. Allà les temperatures estan per a prop dels 0 graus a l’etapa més freda de l’hivern. I a l’etapa més càlida són d’uns 18 graus. Les precipitacions són molt altes, entre uns 1000 i uns 900 l/m2, encara que en algunes muntanyes arriben a uns 5000 l/m2 i això fa que la neu sigui constant a les muntanyes.
Bandera
La bandera de Suïssa està formada per un fons d’un color vermell fort i una creu blanca al mig de la bandera. Es diu que es feia servir aquest símbol des del naixement de Suïssa, quan la feien servir en el camp de batalla. La batalla més antiga que sabem que es va fer servir el símbol va ser a la batalla de Laupen, l’any 1339.
És semblant a la bandera de la Creu Roja però amb els colors canviats, ja que el seu fundador, Henry Dunant, venia de Suïssa.
Divisió política
És un estat federat dividit en 26 cantons. Cada cantó té les seves pròpies lleis i constitució, i regula tots els conceptes polítics del seu espai cantonal, excepte les autopistes i l’exèrcit.
Els cantons estan dividits en 2.889 municipis. Cada cantó té la seua pròpia constitució, poder legislatiu, govern i corts.
Moneda
La moneda de Suïssa és el franc suís, ja que Suïssa no va voler formar part de la Unió Europea i es va quedar amb la seva pròpia moneda. El seu cèntim es diu Rappen i en algunes monedes apareix la imatge de la bandera/escut de Suïssa o una muntanya dels alps Suïssos.
Curiositats
El 2005 va entrar a formar part de la ONU, i a Ginebra hi ha la seu de les Nacions Unides (l’altra és a Nova York).
El servei militar
Els suïssos han de fer el servei militar tres setmanes cada any, quan tenen entre 18 i 34 anys, fins a complir un total de 260 dies (en el cas dels soldats rasos) o 660 (en el cas dels oficials).
Un estat democràtic
Suïssa és un país molt especial degut a certes característiques que el diferencien de la resta d’estats europeus i democràtics. com per exemple que des de 1815 és un país neutral, i des de llavors no ha participat en cap guerra.
En el cas que cent mit ciutadans signin una iniciativa de canvi, es pot arribar a modificar un article de la Constitució federal mitjançant la convocatòria d’un referèndum. Aquest fet s’anomena iniciativa popular. Malgrat tota aquesta democràcia, les dones no van poder votar fins l’any 1971.
Idioma
Té quatres idiomes oficials: l’alemany, el francès, l’italià i el romanx.
Paisatge
El paisatge de Suïssa és molt muntanyós degut a la proximitat dels Alps. Hi ha paisatges molt espectaculars, amb muntanyes característiques, com el Cervino o el Jungfrau (a la foto)
Degut a les neus de les muntanyes, a Suïssa hi ha molts llacs, com el de Ginebra, el Quatre Cantons o el de Neuchatel. I també són molt famoses les catarates del Rhin al seu pas per Schaffhouse.
Llac Léman
El llac Léman té forma de mitja lluna. La ribera nord i els dos costats est i oest pertanyen a Suïssa, i la ribera sud, a França. La frontera entre els dos països passa pel mig del llac. Va aparèixer fa uns 15.000 anys. Té una longitud de 72,8km.
Fauna
A Suïssa hi podrem trobar cabres alpines.
Ciutats
La ciutat de Zürich és la capital de Suïssa està situada al nord del país, té 372 mil habitants.
La ciutat de Ginebra està situada al sudoest del país.
La ciutat de Berna està situada al centre del país.
El castell de Chillon està situat a la vora del llac Léman, entre Vevey i Montreaux és una de les atraccions turístiques més visitades de tot el país.
A Suïssa trobem molts indrets característics, com el poble de Gruyère, que és on es fa el formatge del mateix nom.
Vevey està situada a la riba del Llac Léman al sud-oest de suïssa. Té 17 mil habitants. Nestlé, la companyia agro-alimentària més gran del món, té la seva central a Vevey.
Gastronomia
Fondue
És una barreja a parts iguals de formatge emmental i gruyère. Es calculen uns 100 g per persona. Aquesta barreja es posa dons una cassola de fang i es posa a fondre sobre un fogonet sobre la taula. Quan el formatge s’ha fos, es menja amb pa, que cal submergir-lo a la barreja amb una mena de forques llargues.
Raclette
Actualment hi ha un aparell que té una resistència elèctrica que es posa a sobre de la taula damunt de la qual s’hi col·loquen trossos de formatge perquè es fonguin. Quan estan desfets, es posen al plat a sobre de patates que prèviament s’han fet bullir. Es pot acompanyar de bacon i cogombres amb vinagre.
Rosti
És una mena de truita de patates sense ou.
Música
El Jodel
És un cant típic dels Alps que consisteix en emetre unes tonalitats molt característiques, de caràcter agut, com una mena d’acrobàcies vocals.
Instruments musicals
El corn dels Alps
És l’instrument típic dels Alps suïssos. És un instrument de vent i té una forma pràcticament recta, d’una quatre metres de llarg. Com que és tant llarg, per poder-lo tocar bé cal recolzar-lo a terra. Originàriament servia com a mitjà de comunicació entre els pobles aïllats de les muntanyes. Actualment és un reclam turístic.
Esports
L’esquí és un esport d’hivern i una activitat humana que consisteix a lliscar sobre la neu fent servir dos esquís. Al principi es feien servir taules de fusta. Ara estan fetes de fibra de vidre o compostos semblants perquè no pesin tant i llisquin millor.
El tobogan és un esport d’hivern, que forma part de la família d’esports de descens en trineu, juntament amb el bob i el luge. El tobogan és la modalitat més antiga de totes tres. El tobogan va néixer a finals del segle XIX a la localitat suïssa de St. Moritz, quan un anglès anomenat Child introduí un nou trineu de metall amb una forma que recordava un esquelet humà i que a la llarga li atorgà el nom que té en anglès i que literalment, en català, vol dir esquelet. De forma oficial es començà a practicar al Club Alpí de Konigsee a Alemanya, on es pot trobar la pista de tobogan més antiga que existeix.