ESCÒCIA

  • ESO1, 2007-2008: Ernest Fàbrega
  • ESO1, 2013-2014: Carla Ribalta
  • ESO2, 2015-2016: Alba Medel.

Jo he triat Escòcia perquè aquest estiu hi he estat amb unes amigues en un curset de dansa. Els paisatges són molt bonics i verds, però moltes vegades plou, per això crec que de vegades la música deu ser tranquil·la, pels paisatges verds, plans i intensos com quan fa la tempesta. La gent també és molt amable. Un dels instruments més famosos és la gaita, que es un instrument de vent tradicional.

  • ESO2, 2015-2016: Michel Cárdenas

Jo he triat aquest país perquè hem sembla que és bastant bonic i perque tenen una vestimenta i un instrument bastant curiós.

Situació

Escòcia (Scotland, en anglès, Alba en gaèlic) és una de les nacions que formen el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord. La seva capital és Edimburg.

A l’est limita amb el Mar del Nord, al nord i a l’oest, amb l’Oceà Atlàntic, i al sudoest, amb el Canal del Nord i la Mar d’Irlanda.

Bandera

La bandera d’Escòcia està formada per una creu horitzontal de color blanc sobre fons blau. La creu blanca és el símbol de Sant Andreu apòstol, patró d’Escòcia.

El color del fons de la bandera era variable, des del blau cel fins al blau marí, depenent del tipus de tiny disponible a cada zona i època. Quan va ser incorporada a la bandera del Regne Unit, es va posar el blau marí com color de fons.

Idioma

Les llengües d’Escòcia són el gaèlic i l’anglès i totes dues s’ensenyen a l’escola. L’anglès es parla majoritàriament a la zona sud, a les Lowlands (Terres baixes), i el gaèlic, a la zona nord, a les Highlands (Terres altes) i a les illes.

Clima

A Escòcia, les precipitacions són abundants i estan repartides al llarg de tot l’any. Hi ha zones, com a les muntanyes del nord, arriben als 5000 mm anuals,  mentre queen d’altres que no arriben als 700 mm. Si en el clima mediterrani els mesos en què plou menys són juny, juliol i agost, a Escòcia quan plou menys és al maig i juny.

Paisatge

Escòcia és uan terra màgica, rica en paisatges naturals i amb un munt de castells que mostra orgullosa del seu passat. A Escòcia hi ha llocs per a la imaginació: castellas amb llegendes de fantasmes, guerrers llegendaris, monstres mitològics, etc., tot al so d’una gaita i amb un paisatge inigualable. Com que hi plou molt, els paisatges d’Escòcia són molt verds, i hi ha grans extensions de prats.

Gastronomia

Alguns dels plats tradicionals escocesos són:

  • el scotch broth o “brou escocès”, fet amb ordi, carn i verdures
  • els pastissos de carn, especialment l’scotch pie, farcit de carn de xai.
  • el porridge o farinetes de civada, com el de la foto.

La beguda internacionalment més reconeguda d’Escòcia és el whisky, fins al punt que als Estats Units se l’anomena simplement scotch, i a Anglaterra el terme whisky implica el seu origen escocès, llevat que s’indiqui el contrari.

Transports

A Escòcia s’hi pot accedir per avió o amb ferry des d’algun port del Regne Unit. Pel país es pot circular amb cotxe, però allà condueixen per l’esquerra. Al nord del país hi ha moltes carreteres amb un sol carril, sense línies marcades a terra, i de tant en tant hi ha un “Passing place”, és a dir, una indicació de que la via s’aixampla.

Personatges

William Walace

Va néixer al 1270 i va morir al 23 d’agost de 1305. Va ser declarat proscrit després de matar un anglès en una baralla. A partir d’aleshores van començar les seves accions contra els anglesos. Una mica més tard va incendiar una guarnició anglesa i dirigí un atac contra un funcionari real. No va acceptar el tractat de submissió a Anglaterra firmat el 1297 pels nobles escocesos. En lloc d’això, va assaltar unes quantes fortaleses angleses situades al nord del riu Forth. L’11 de setembre de 1297 va derrotar els anglesos a la batalla del pont de Stirling. Es diu que quan va haver acabat la batalla va matar el comandant anglès, el va escorxar i se’n va fer un cinturó i, com que li’n va sobrar pell, encara es va poder fer una funda per a l’espasa.

Escriptors

Han existit escocesos famosos, com Sir Arthur Conan Doyle, autor del famós detectiu Sherlock Holmes, James Matthew Barrie, creador de Peter Pan, o J. K. Rowling, creadora de l’aprenent de mag, Harry Potter.

Inventors i científics

Per comprovar que l’interès dels escocesos per les ciències, podriem citar a Alexander Graham Bell, que va inventar el primer telèfon

Alexander Fleming


Va néixer a la petita ciutat de Lochfield el 6 d’agost de 1881 i va morir al 11 de març de 1955 a Londres. Fou un important biòleg, bacteriòleg i professor universitari escocès de la decada del 40 i 50 que va ser guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l’any 1945 per ser el descobridor de la penicil·lina (1929).

Livinsgstone

Va ser un explorador intrèpid, que va seguir el curs del riu Nil (Àfrica) fins als seu naixement.

Músics

AC/DC

AC/DC és un grup australià de hard rock que va sorgir l’any 1973, creat pels germans d’origen escocès Malcolm i Angus Young. El nom del grup fou idea de la germana de Malcolm i Angus que va veure’l escrit en un aspirador. L’acrònim “AC/DC” significa “Alternating Current/Direct Current”.

Calvin Harris

Adam Richard Wiles, conegut artísticament com a Calvin Harris va neixer a Escòcia el 17 de gener de 1984, és un músic i productor escocès, especialitzat en la música electrònica. L’any 2013 va ocupar el lloc número 15 en l’enquesta realitzada per la revista DJ mag. Es va donar a conèixer per les cançons “I need your love”, “Thinking about you”, “Feel so close” i “Summer”.

Música

La música és molt important en la cultura escocesa.

He triat aquest vídeo en què al principi l’instrument és la gaita. Després apareix una veu femenina i un cor. i tot seguit, altra vegada la gaita.

Cançó “Auld Lang Syne”

Hi ha un gran repertori de cançons populars, entre les que destaca Auld Lang Syne (L’hora dels adéus) que es canta en molts països en moment de comiat, com per Cap d’Any.

Himne

Actualment hi han dos himnes oficials d’Escòcia. Un és el “Flower of Scotland” (àudio) que no té lletra i va ser compossada per Roy Williamson, i l’altre és “Scotland the Brave” , que és la que s’entona abans dels partits d’esports i en els àmbits socials i polítics.

Instruments musicals

Gaita

L’instrument tradicional escocès més destacable és la gaita, un instrument de vent que consisteix en un o més tubs enganxats en una bossa o bot que emmagatzema l’aire.

Hi ha altres instruments característics de la música celta: l’arpa i el violí.

Danses

Els balls escocessos s’assemblen amb la sardana perquè també es ballen en rotllana: la gent s’agafa de les mans i van fent voltes. També s’agafen de bracet i comencen a girar, però primer s’agafen del bracet de la parella que tenen a davant i després es giren i s’afagen de l’altra parella que els ha quedat al davant després de fer el gir. Tornen a agafar-se i tornen a girar. I així anar fent.

  • Vídeo 1. Unes noies ballant una dansa al so de la gaita.

Vestit tradicional

Kilit

El vestit més antic i típic d’aquest país es el Kilit. Consisteix en una faldilla, i l’estampat serveix per diferenciar a quin clan o família pertany el qui la porta.

Actualment és freqüent veure homes amb faldilles a llocs turístics o en diades o festes assenyalades.

Esports

Un dels esports més important dfel país és el rugbi. Té una de les millors seleccions del món de rugbi, juntament amb Gales i Anglaterra.

Vídeo. Jugadors cantant l’himne i escenes de la pel·lícula Braveheard (1995), basada en la vida de l’heroi William Wallace.