- ESO1, 2007-2008: Clara Corominas.
Jo només vaig visitar el centre de la ciutat, però vaig poder observar les diferències entre la part est (comunista) i la part oest (que estava sota la tutel·la americana). I és que durant la Segona Guerra Mundial la ciutat de Berlín es va dividir en dues parts. Actualment ja quasi no es nota la diferència entre aquestes dues parts.Em va cridar l’atenció que on hi havia hagut el mur que separava aquestes dues parts de la ciutat ara hi ha una línia marcada a terra. Segons em va semblar, els berlinesos són gent molt respectuosa amb les obres públiques i ho tenen tot molt ben cuidat.
- ESO2, 2016-2017: Sònia Llorens
Situació
Arquitectura
A Berlín s’ha fet una gran tasca de reconstrucció dels edificis malmesos per la guerra. És una ciutat amb molta varietat arquitectònica on s’ha desenvolupat molt l’arquitectura moderna. Com a exemple tenim el conjunt d’edificis que formen el Sony Center.
Monuments
No sé si es pot considerar un monument però en alguns llocs de la ciutat encara hi ha parts de mur que recorden els temps passats, els temps dolents, però que ja s’han acabat.
Monument al genocidi jueu
Tambè vaig veure el monument als jueus, molt gran. Està format per molts blocs de pedra polida i tenen forma rectangular, alguns de mès grans i alts, altres més petits i baixos. Alguns feien dos o més metres mentre que d’altres no arribaven al mig metre.
Monument al soldat desconegut
Rendeix homenatge a tots els soldats morts durant la guerra.
La porta de Brandenburg
És un monument molt important de Berlin i del país. És una gran porta amb columnes al mig. Es va acabar de construir l’any 1791. Molta gent pensa que és un arc de triomf, però en realitat és una de les 18 portes que antigament donaven accés a la ciutat.
El Reichstag
És el Parlament d’Alemanya. Té una gran cúpula que va ser destruïda durant la guerra, però que ja fa uns anys s’hi va construir una de nova i més moderna.
Va ser construït al segle XIX amb els diners que va donar França després de la guerra de Prúsia. Aquest parlament està situat a Berlín.
El Fernsehturm
És una torre de televisió situada a Berlín. Aquesta torre és important perquè és l’edifici més alt de Berlín i es pot veure des de Alemanya occidental. Aquesta torre també funciona com a mirador i per tant tens unes vistes fantàstiques. La torre està a 200 metres d’alçada. Va començar estar en funcionament l’any 1969.
Transports
A Berlín s’utilitza molt menys el cotxe que aquí, i el transport públic està molt ben organitzat. Hi ha tramvies, autobusos i trens.
Crec que la gent està més conscienciada sobre el canvi climàtic i de procurar no contaminar tant, perquè a part d’haver-hi menys cotxes, hi ha més gent que va amb biblicleta i, com a Barcelona, hi ha un sistema de lloguer de bicis molt eficaç.
Gastronomia
El menjar típic són els francfurts, la cervesa, les patates (que els cuinen de moltes maneres diferents) i “l’apel strudel” (a la foto), un pastís de poma que se sol acompanyar amb gelat de vainilla i que està molt bo.
Les racions solen ser molt completes i per aquest motiu només s’acostuma a menjar-ne només un plat.
Vestit tradicional
El vestit típic alemany no és gens modern i és poc conegut. El de les dones consisteix en una faldilla ample i que sol ser florejada amb una brusa blanca, també solen dur un mocador lligat a la cintura. Els homes duen uns pantalons curts, una camisa amb tirants i mitjons alts.
Música
En el meu viatge no vaig poder escoltar música tradicional alemanya però sí que vaig anar a un concert de la Filarmònica de Berlín. Interpretaven el Rèquiem de Dvorak amb orquestra, cor i solistes. Em va agradar molt perquè era una orquestra molt gran i el so se sentia molt fort i clar. El cor també era molt nombrós i mixte, format per dones i homes. Hi havia quatre solistes: una soprano, una contralt, un tenor i un baix. La bona acústica de l’auditori també ajudava a què el concert es sentís tan bé.