- ESO1, 2007-2008: Clara Pilsa
Albons és un poble de la comarca del Baix Empordà (Catalunya). Pertany a la província de Girona.
Paisatge
El paisatge d’Albons és molt diferent del de Girona perquè a la ciutat hi ha molts pisos i en canvi a Albons gairebé tots els edificis són cases. És un poble de pagès, encara que de mica en mica va canviant.
A Albons hi ha moltes flors. Encara s’hi veuen ramats de xais i molts camps conreats. També hi ha moltes masies o cases de pagès tradicionals, però ara ja n’hi ha de més modernes, i fins i tot també s’han edificat alguns pisos.
A la plaça del poble (que és on es celebren les festes) hi ha l’ajuntament i l’església, que a l’estiu s’omple d’ocells que fan els seus nius en els forats que hi ha entre les pedres. També té un rellotge molt gros, i quan toquen les campanades, se senten des de tot el poble.
A l’entrada del poble hi ha una creu de pedra, que abans havia estat de fusta. És un homenatge als soldats morts durant la guerra.
Vivendes
Ja he dit que a Albons hi ha moltes masies. Jo vaig visitar-ne una on hi havia un home que tenia diferents animals i, cosa estranya en una masia de pagès catalana, també té estruços, un animal originari d’Àfrica. Ens va dir que aquest és el segon animal que corre més del món.Deia que quan ha d’entrar a la gàbia per donar-los el menjar i agafar els ous que han posat les femelles, sempre ha de portar la mateixa roba perquè sinó les femelles l’ataquen. També va dir-nos que els mascles no el picaven amb el bec, però que li donaven coça amb les potes. Per demostrar-ho, ens va dir que tenia un ferro torçat per una guitza del mascle, però des de va aumentar el nombre de femelles a la gàbia (quatre en comptes de dues), ara ja es porta bé.
Gastronomia
A Albons no hi ha cap menjar típic especial, però el que és més curiòs és que els pagesos van a buscar el menjar a l’hort i es mengen les verdures i hortalisses que ells mateixos han cultivat.
Festes tradicionals i música
- La Festa Major. La Festa Major d’Albons és el 25 de juliol, el dia de Sant Jaume. Totes les activitats (animació infantil, la festa de l’escuma, sardanes, ball de nit…) es fan a l’aire lliure, a la plaça del poble.
- Aplec de Sant Grau. L’aplec de Sant Grau es celebra a l’octubre. La gent va a peu fons a una ermita que hi ha prop del poble i allà s’hi celebra una missa solemne i després es ballen sardanes. A la tarda es fa un concert de música catalana.
- Carnestoltes. Una altra festa important que es celebra a Albons és el Carnestoltes. Es fan diferents desfilades de disfresses, tant per grans com per petits. Es fa una arrossada per tothom. Per cuinar-la, es passen a recollir per totes les cases del poble els ingredients que s’hi han de posar. És com una cercavila.
- Diada de Sant Antoni. El dia de Sant Antoni el mossen fa la tradicional benedicció dels animals a la plaça del poble. La gent hi porta diferents animals: gossos, gats, cavalls, ocells, conills, ovelles, porcs, etc.
Transports
La història popular recull que a Albons, s’hi va morir un príncep rus a l’època de la guerra:
“Fa 52 anys, el príncep Alexis Mdivani perdé el control del seu magnífic Rolls. Morí a l’acte i, hagué transportat al cementiri d’Albons amb un carretó de carregar fems. Les àvies encara recorden les seves sabates blanques, i la seva dona, una dona tan rica i que mai havia dut calces” (Carme Vinyoles)