El Molar (El Priorat)

  • ESO1, 2008-2009:  Carles Bustos

Situació

El Molar és un poble que està situat al sud del Priorat (Catalunya)

El poble

El Molar és un poble amb forma allargassada. És un poble molt nou; es va crear més o menys cap a principis del segle XIX, a partir d’un masos que hi havia a Garcia, un petit poble prop de El Molar, i gràcies a que es van trobar unes mines de plom a la zona. A conseqüència d\’això, el poble va crèixer molt.
Les mines van funcionar des de principis de segle XX, però avui estan quasi totes en ruïnes, excepte alguna que es conserva per mostrar-la com a atracció turística.

Ara, El Molar és un poble agrícola. Es fa vi, es recullen ametlles i olives i, per tant, es fa oli. Abans també s’hi conreava cereals. A més, també hi ha horts particulars.

El Molar té uns 300 habitants, potser una mica menys. Quasi tota la gent que hi viu són persones grans, perquè quasi tothom se’n va a Reus, Mora la Nova, Tarragona i a d’altres capitals, com Girona, que és on va venir a viure la meva mare.

Paisatge

El Molar té un paisatge més aviat sec i els boscos són, bàsicament, de pins. Hi ha molts de llocs que el bosc no està fet d’arbres i passa a ser de matolls espinosos. Però hi ha pocs boscos ja que els conreus són molt extensos.

El temps

A El Molar les temperatures són molt variades: A l’hivern fa molta fred i a l’estiu molta calor. Per això és molt normal que a l’estiu sigui molt sec, fins i tot potser no hi plou cap dia. I l’hivern és molt normal que hi nevi, que gràcies a les boires es manté totl’hivern, ja que en tot l’hivern només veuen el sol durant pocs dies.

Monuments

A El Molar es va viure des de molt a prop la guerra de l’Ebre. Allà hi van fer un hospital pels ferits de guerra de la República. Ara és un Museu de la Guerra Civil. Al cementiri del poble hi ha un Monument en reconeixement als pilots batuts de la República que queien per allà a prop. Al mig del poble hi ha la plaça major.

També hi ha un poblat ibèric, i és un dels més antics de Catalunya. El que passa és que com que està en un poble que molt poca gent sap on és no s’investiga.

Vivendes

Les cases de El Molar són molt quadrades i estan orientades cap al sud. Tenen un pati al darrere. Acostumen a ser de la planta baixa, pis i golfes, però poden haver-hi cases amb tres pisos: pis, segon pis i golfes.

Totes les cases tenen un balcó just a sobre de la porta principal i si les cases tenen 3 pisos, al segon pis també hi ha un balcó, just a dalt de l’altre balcó. Al cantó del bacó hi sol haver-hi una finestra a l’esquerra i una altra a la dreta. A les golfes no hi ha cap balcó i les finestres són molt petites.

Les cases importants solien tenir una cisterna que connectava amb el primer pis i el segon. Ara encara hi són les cisternes però ara s’utilitzen per regar les
plantes. Les cases que no en tenien, anaven a buscar l’aigua a la font per passar tot el dia.

A totes les cases el que no falta és una saleta on hi hagi una llar de foc. Aquesta saleta sol estar comunicada amb les habitacions i amb el menjador.

Llengua

A El Molar es parla el català com a tot Catalunya. Es parla com a Lleida i tenen algunes paraules que la diuen diferent que aquí Girona, com per exemple:

  • del CAMP en diuen tros
  • de NOSALTRES i VOSALTRES en diuen naltros i valtros
  • de EL MEU PARE i LA MEVA MARE en diuen mon pare i ma mare
  • de EL TEU PARE en diuen ton pare
  • de les PATATES en diuen trumfes
  • de NEN en diuen xagal
  • de VESPRE en diuen tardet
  • de PASTANAGA en diuen safranoria
  • de BACALLÀ en dieun badejo
  • del BLAT DE MORO en diuen panís

Gastronomia

A El Molar es menja cuina mediterrània, i la gent menja molt el que cultiva en els horts. Es mengen més verdures que carn, i el que no falta mai a taula és el raïm, el vi i el pa.

El dissabte abans de Pasqua es fa l’olla barrejada, i tot el poble hi assisteix. És gairebé com l’escudella.

No sé ben bé quin dia de l’any, la gent del poble es reuneix a la plaça per fer el que se’n diu closa. És un pa rodó al que se li treu la molla, i a dins se li posa xorís, fuet, truita, etc. Aquest àpat es fa per recordar l’època en la que els pegesos anaven al camp i s’hi passaven tot el dia i se n’emportaven la closa per quan tenien gana.

Transports

Antigament, a El Molar la gent anava a peu a amb un carro tirat per un ase o una mula. Allà, de cavalls no n’hi havia, no sé ben bé per què. Les mules s’utilitzaven per tot, tant per llaurar la terra o com a mitjà de transport. El ases només servien pel transport.

Música i dansa

Com a arreu de Catalunya, a El Molar es toquen i es ballen sardanes, però també hi ha un altre ball típic de les terres de l’Ebre: les jotes.

Jota

Les jotes es ballen per parelles. Es mantenen els braços aixecats i es fan un saltets, creuant el peu dret per davant de l’esquerra, i després es fa una mena de coça a l’aire. Tot seguit es fa el mateix, però ara amb el peu contrari.

Instruments tradicionals

A El Molar hi ha molts instruments de vent, especialment de vent-metall com la trompeta. Però també n’hi ha de vent-fusta, com el saxo o la gralla.

Festes i tradicions

Les xiques

Aquesta festa consisteix en que durant tot el dia les dones manin al poble, i que una faci d’alcaldessa. Durant aquell dia les dones no fan les feines de casa i són elles les que diuen als homes el què han de fer. Durant el matí, un carro tirat per un ruc passa per totes les cases del poble repartint coques, que se suposa que és una llaminadura per les dones. A la tarda es fa un ball al C.O.R (inicials del Centre Obrer Recreatiu) o, com en diu tothom, “lo centro”. És una mena de teatre.

Concurs de paelles

El dilluns de Pasqua, es fa un concurs de paelles a la font, que no està gaire lluny de El Molar, i és on abans les dones anaven a rentar la roba. Cap a les 8 del matí ja hi ha molta gent preparant la seva paella d’arròs perquè resulti la més bona, ja que és un concurs. A les 14:00 h es puntuen les paelles i tant si has guanyat com no, t’acabes menjant la paella que has fet.