Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà)

per Anna Fàbrega (ESO1, 2007-2008)

Gastronomia

Per tal de donar a conèixer aquesta rica varietat culinària originada en els articles del mar, la Costa Brava realitza al llarg de l’any nombroses campanyes gastronòmiques amb l’objectiu de donar a conèixer els productes més selectes de les terres catalanes: ” La cuina del Peix Blau Ganxó”, “La Cuina del Bacallà” i ” La Cuina de les Faves, els Pèsols i el Suquet” de Sant Feliu de Guíxols.

La campanya de Peix Blau Ganxó, recuperada recentment dins les activitats del Festival del Mar, incorpora la campanya “Vine a cuinar als restaurants de Sant Feliu”, amb cursos de cuina gratuïts. Són realitzats pels propis restaurants participants.

El suquet de peix té el seu origen en pobles mariners de la costa catalana. Els pescadors, acabada la jornada, encara a la barca, preparaven el seu menjar amb el peix que s’havia trencat una mica o que per la mida o tipus els costaria de vendre o del que n’havien pescat molt.

Aquell plat quotidià l’hem convertit en un plat de festa que, a més, té la particularitat que cadascú de nosaltres li donem el toc personal, de manera que, amb la mateixa recepta, fem suquets amb gustos diferents.

Instruments

La cobla

La música per ballar les sardanes la toca un conjunt d’instruments que s’anomena cobla. Està formada per onze músics que toquen diferents instruments: flabiol i tamborí (que els toca un mateix músic), dues tibles, dues tenores, dues trompetes, un trombó de pistons, dos fiscorns i un contrabaix.

Dansa

A l’estiu vaig anar a Sant Feliu de Guíxols ja que hi tenim un apartament vora la platja. Un dia de la Festa Major vam veure ballar sardanes, que són la dansa típica de Catalunya. A Sant Feliu de Guíxols se’n toquen moltes.

La sardana

És una dansa popular catalana i és el ball nacional de Catalunya. Es balla en cercle , i tot i que la rotllana pot estar formada per diferents parelles, la sardana és una dansa no excloent, de manera que qualsevol persona pot afegir-s’hi individualment o en parella en qualsevol moment del ball.Les parelles formen un cercle agafant-se de les mans i mirant al centre. Seguint uns passos determinants, la rotllava va voltant a dreta i a esquerra.

Músics il·lustres

 Juli Garreta, compositor

Juli Garreta va ser un músic de San Feliu de Gixuls a qui agradava molt la música. Va néxer a finals del s. XIX i va morir jove, als 50 anys. El seu pare era rellotger i músic, i ell va ser el mateix. Treballava com a rellotger però sempre que podia es dedicava a la música, que era el que més li agradava. La música la va aprendre del seu pare i d’un pianista de Sant Feliu, però molta part de la música la va aprendre per intuïció, ja que en sabia molt, i era molt autodidacte.

La seva creació musical va ser molt innnovadora i creadora. Les seves obres són tant obres simfòniques com música de cambra i cançons, però especialment la música de cobla, havent escrit gran nombre de sardanes, la majoria per a ser tocades en forma de concert. Una de les més conegudes és “Juny”.

La música de Juli Garreta ha rebut molts reconeixements, fins i tot de músics estrangers com Igor Stravinski qui, en sentir la sardana “Juny” va exclamar: “Més Garreta. si us plau, més Garreta”.

Garreta era molt amic de Pau Casals, a qui va dedicar una sardana.

A Sant Feliu de Guíxols hi ha un monument i uns jardins que recorden a aquest compositor. També als jardins de la Devesa de Girona hi ha un monument dedicat a Garreta.