Àmsterdam

    • ESO1, 2007-2008:  Paula Riera 
    • ESO2, 2015-2016: Clàudia Bartrolí

He triat aquest país perquè de gran m’agradaria viatjar-hi i poder passar uns quants dies vivint sobre el mar, a les anomenades «cases flotants». També m’agradaria anar-hi perquè a mi m’agrada molt dibuixar i voldria tenir l’oportunitat de poder visitar el Museu de Van Gogh.

Aquesta ciutat es troba a uns 20 quilòmetres del Mar del Nord, i està als Països Baixos (Holanda) que s’anomenen així perquè estan sota el nivell del mar. N’és la capital.

Bandera


La bandera té tres franges horitzontals, dues de vermells i una de negra al mig. Sobre la negra, hi ha tres aspes blanques  que fan referència als els dies del martiri del patró de la ciutat, Sant Andreu. El símbol data del s. XVI i és un dels més antics de la ciutat.

Escut


El seu significat té a veure amb Sant Andreu, el primer apòstol que va ser crucificat en una creu amb forma d’aspa. Com que Sant Andreu era pescador i, en els seus inicis, el poble d’Amsterdam estava format majoritàriament per gent d’aquest ofici, es va començar a utilitzar la Creu de Sant Andreu en homenatge seu. A l’escut n’hi ha tres, per representar cadascun dels tres dies que diu la tradició que va estar crucificat abans no morís.

Clima

El clima d’Amsterdam és l’oceànic. Això significa que és un clima temperat. Com que està a prop del mar, el clima és humit i sovint hi fa molt de vent. Les temperatures són bastant moderades ja que a l’estiu arriben als 22º C i a l’hivern als 0ºC.
De tota manera, el clima de l’interior és més variat ja que no està a primera línia del mar i està més afectat pel clima continental, que és més variat, amb temperatures extremes, forts vents i moltes pluges. Sol ser bastant plujós ja que està en camí de moltes depressions del pol. Això també explica perquè és molt plujós i ennuvolat tant a l’hivern com a l’estiu.

Paisatge

Amsterdam té un paisatge molt verd ja que hi plou molt. La pluja és molt diferent que la d’aquí, perquè allà hi plou sempre, però molt poc, i la gent no utilitza paraigües, sinó que utilitza paravents, ja que amb el vent els paraigües es trenquen.

Flora

La flor nacional d’Holanda són les tulipes.

Moneda

Com a capital d’Holanda, la moneda d’Amsterdam és l’Euro, ja que és el signe monetari que comparteix aamb la resta dels països d’Europa.

Idioma

L’idioma oficial és l’holandès o neerlandès, llengua d’orígen nòrdics amb arrels germàniques.

Algunes expressions de salutació i cortesia:

  • Hola: Hallo
  • Adèu: To ziens
  • Bon dia: Godemogen
  • Bona tarda: Godenavond
  • Siusplau: Aistublief
  • Perdoni: Excuseer Mij
  • Gràcies: Dank u
  • Si: Ja
  • No: Nee

Expressions d’indicacions de lloc:

  • Esquerra: Links
  • Dreta: Rechits
  • Tot recte: Rechte
  • Com puc arribar a…? : Hoe kan ik naar…
  • Per aquí: Hier
  • Està lluny: Is veel

A l’hora dels àpats pot ser útil conèixer algunes expressions com:

  • Cervesa: Bier
  • Vaca: Koe
  • Pollastre: Kip
  • Peix: Vis
  • Vegetarià: Vegetarisch
  • Porc: Varken
  • Formatge: Kaas

La ciutat

Amb la meva família vam anar a Amsterdam. És una ciutat amb molts canals i molt humida perquè hi plou molt.
Amsterdam està a Holanda i tot el país està sota el nivell del mar.

Vivendes

A Amsterdam hi ha cases molt curioses, petites, estretes i molt altes, de tres o quatre pisos. Aquestes cases estan molt tortes perquè s’aguanten entre elles ja que la ciutat està construïda sobre uns aiguamolls. Una cosa molt particular d’aquestes cases són les escales, que són molt estretes, dretes o de cargol, ja que si fossin més grans ocuparien molt de lloc.

Una altra cosa també molt interessant són els teulats, ja que la part de davant té una forma arrodonida, semblant a una campana.

Un altre tipus de cases molt curioses són les cases flotants, una mena de barcasses que s’han habilitat com a vivendes. Actualment n’hi ha prop d’unes 2.500, encara que fa uns anys n’hi havia hagut prop de 5.000.

Museus

Els Museus són molt importants a Amsterdam. Es calcula que a Amsterdam hi ha més de cinquanta museus que atrauen a milers de turistes cada any. Uns dels més famosos són el Rijksmuseum, el de Van Gogh i el Stedelijk Museum. Hi trobem, també, la casa-museu d’Ana Frank.

Museu Van Gohg

En aquest famós museu hi podem trobar més de 200 pintures i 600 dibuixos de Vincent van Gogh (veiue l’autoretrat a la foto). A la nova secció del museu hi ha exposicions temporals. També hi podem trobar pintures a partir dels treballs de colors foscos de l’inici de la seva carrera fins als de tons violetes brillants dels últims anys de la seva vida.

Museu Rijksmuseum

El museu Rijksmuseum es va inaugurar l’any 1885. Hi ha quadres dels pintors dels Països Baixos: Frans Hals, Jan Steen, Ruysdael i Rembrandt. També té col·leccions de mobles i objectes de vidre dels Països Baixos, i una col·lecció d’art de l’Orient.

Museu Stedelijk


El Museu Stedelijk es un museu dedicat a l’art modern i contemporani internacional.

Transports

(Foto: Parking de bibicletes)

Amsterdam és una ciutat amb molt poc trànsit, ja que la gent es desplaça o bé amb transport públic (bus, tramvia o metro), a peu i, principalment, amb bicicleta. Els pàrquings de bicicletes és una cosa molt espectacular de veure. També n’hi ha moltes d’aparcades en els carrers i les places. Hi ha bicicletes que al davant tenen una mena de cotxet per portar-hi els nens, encara que també es fan servir per posar-hi els paquets quan es va a comprar.

Personatges

A nivell cultural, destaquen els pintors Van Gogh i Rembrand, i el filòsof Barauch Spinoza, i en el món esportiu, Johan Cruyff (futbolista i entrenador).

Ana Frank

Tot i que no va néixer a Amsterdam, hi ha un personatge que està associat a aquesta ciutat: Anna Frank. Era una adolescent jueva nascuda a Alemanya que es va refugiar en una casa d’Amsterdam durant la Segona Guerra Mundial per evitar la persecució nazi. Va escriure les seves vivències en un diari personal.

Johan Cruyff

És un exjugador i entrenador de futbol neerlandès. Va neixer a Amsterdam el 25 d’abril de 1947. Està considerat per la FIFA com un dels quatre millor jugadors de futbol del segle XX, amb Pelé, Diego Armando Maradona i Alfredo Di Stéfano, i el millor jugador europeu. Va ser nomenat president d’honor del Futbol Club Barcelona el 2010, càrrec al qual va renunciar als pocs mesos quan va canviar la junta directiva que l’havia distingit.

Vestit tradicional

 

Abans, a Amstedam, es calçaven esclops perquè com que el clima és molt humit els anaven molt bé per protegir els peus dels bassals d’aigua i de la terra fangosa.  Tradicionalment eren usats pels camperols al camp, ja que són més calents i secs.

Una altra de les peces en els seus vestits típics és el barret blanc del vestit de les dones. Aquest és conegut mundialment, però en realitat és que la costum indica que únicament es porta a Volendam, aprop d’Amsterdam.

Festes i tradicions

Una de les festes tradicionals és el Koninginnedag, l’aniversari de la Reina Mare, el 30 d’abril. En aquesta diada tothom ven lliurament al carrer coses antigues. Es realitzen molts espectacles gratuïts i música en viu.

També hi ha l’Amsterdam Roots, que és un festival de música internacional que es fa la última setmana de juny.

Música

(Foto: Auditori Concertgebouv)

A Amsterdam hi ha molts festivals de música, com per exemple el Concurs nacional de pianistes, i l’Aquamusica, un Festival de música clàssica que es celebra als canals i en cases flotants de la ciutat.

La cobla Principal d’Amsterdam és la única agrupació musical típicament catalana que existeix fora dels Països catalans.