Funcions de la música

Arnau Parareda i Helena Rutllant (2017-2018 ESO3, Opt. Teatre Musical)

Comentari a l’audició “Música i Cinema”

A l’assignatura de Teatre Musical que fem els alumnes de 3 ESO estem preparant un musical per a representar al teatre de l’institut. El titulem “La màquina d’escriure”. Abans de Nadal, aquests alumnes vam assistir a l’audició comentada “La Música al Cinema”. El taller va consistir en conèixer una mica millor algunes de les bandes sonores del cinema més importants de l’història. Ens van tocar algunes d’aquestes, com els temes de “Pirates del Carib”, “Star Wars” o “Singing in the rain”. Això ens ha fet veure la importància que té la música al cinema, i moltes vegades també al teatre. Pot fer que sentis diferents sentiments, permet descriure millor la imatge i intensificar les emocions, etc.

Continue Reading →

Teatre Musical del curs 2017-2018

Nora Gorris (2017-2018 ESO3, Teatre Musical)

Aquest any, el nostre primer any de Teatre Musical, vam començar fent uns castings on els nostres companys i la professora veien els talents de cada persona. A partir d’aquí hem creat una gran obra, que s’ha muntat a partir de l’actuació de dansa de l’Helena Rutllant sobre el tema musical “La màquina d’escriure” de Leroy Anderson. Gràcies al fet d’haver-nos d’organitzar, ens vam repartir rols i ens vam separar en grups per escriure el guió de cada escena.

bty

Continue Reading →

Muntatge “La màquina d’escriure”

Aquest curs 2017-2018, amb l’alumnat de l’optativa de Teatre musical de 3r d’ESO preparem un enfilat d’històries molt curtes (monòlegs, dansa, cant i solistes instrumentals) que es construeixen a través d’un fil conductor que és l’obra musical La màquina d’escriure (1950) del compositor nordamericà Leroy Anderson (1908- 1975). Vídeo

Continue Reading →

Protegit: Pa-rau-les!

Aquesta entrada està protegida. Per veure-la, introduïu la vostra contrasenya:

Representacions de “Contes per telèfon”

Actuacions

La producció “Contes per telèfon” de Gianni Rodari muntada per l’alumnat de l’optativa de 3r de Teatre Musical. +info.

  • Divendres 21 d’abril a 4a hora, per a l’alumnat de 1r d’ESO.
  • Divendres 21 d’abril a 5a hora, per a l’alumnat de  3r i 4t d’ESO.
  • Dimats 25 d’abril a 6a hora, per a l’alumnat d’ESO2.

Recordem que l’estrena d’aquesta producció teatral-musical es va realitzar el dimarts 28 de març  davant dels participants de la fase de quart de finals ST. Gironès del XIII Certamen nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta que s’ha dut a terme en el nostre institut.

Estrena de “Contes per telèfon”

Text: C. Adrian, J. Álvarez, C. Bartrolí, B, Brunet, C. Buil, P. Cereijo, S. Lorman, T. Pasca, C. Sánchez, S. Suaya i W. Reyes.  Fotos: O. Miralles

Aquest curs 2016-2017, com a optativa de 3r d’ESO, alguns alumnes de l’institut Jaume Vicens Vives vam escollir Teatre Musical. Actualment som un grup de onze alumnes que treballem col·laborativament per fer totes les tasques que es necessiten per dur a terme una obra escènica.

Al llarg dels dos primers trimestres del curs hem emprès un llarg viatge duent a terme el nostre modest, però bonic projecte. Hem estat treballant en equip per muntar una obra basada en els Contes per telèfon de Gianni Rodari. Aquest recull està format per diferents narracions breus que, per telèfon, un pare que està de viatge explica a la seva filla diàriament. Són contes sense cap relació entre ells, però queden enllaçats gràcies a petits diàlegs entre el pare i la seva filla.
Nosaltres n’hem versionat alguns, i hem treballat de valent per poder adaptar aquestes narracions a un espectacle escènic.

Des de bon principi hem treballat conjuntament, ja sigui per parelles, en petit grups o en gran grup, creant diàlegs i escenificant-los; coreografiant cançons i treballant l’expressió corporal i verbal. A més de fer teatre i música, hem treballat altres arts escèniques com dansa i mim; també aspectes tècnics de llum i so, i tècniques de treball cooperatiu. Ens adonem que hem anat evolucionant i que ens hem cohesionat com a grup. Tot i que hem tingut alguns entrebancs (discusions internes, malsentesos, problemes de comunicació, etc.) els hem pogut superar i estem contents del resultat.

El dimarts 28 de març hem estrenat la nostra producció davant dels participants de la fase de quart de finals ST. Gironès del XIII Certamen nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta que s’ha dut a terme en el nostre institut.

Esperem que aquesta obra tan especial per nosaltres també ho hagi sigut per tots ells.

 

Iniciem la celebració de l’institut més antic de Girona: el Vicens Vives

per Laura Boyer (2015-2016, BAT1). Extret del Blog de l’institut JVV

D’esquerra a dreta: Georgina Mendez, Carina Oxanii, Dana Ramos, Irene Lloret, Fabiana Justiniano, Nora Ylla, Maria Ramos, Mirna Pujol, Lluna Valls i Alexei Mundo.

Dijous 10 de març van començar, oficialment, els actes de celebració del 175è aniversari de l’Institut Jaume Vicens Vives. L’acte es va iniciar amb un petit parlament de benvinguda de la directora del centre Anna Masós, que va introduir l’actuació dels alumnes de 3r d’ESO, en la qual van posar lletra i ball a la música composta per Modest Mússorgsky: “Quadres d’una exposició”. El tema principal de l’obra s’anomena “Promenade” (passeig en francès). Aquesta actuació, dirigida per la professora Marta Orts, combinava diferents escenes màgiques i misterioses amb d’altres que representaven escenaris de la vida quotidiana.

Més tard, l’Anna Masós va llegir un petit text de Dolors Bosch per recordar i honrar a Dolors Condom i Gratacós, professora de llatí i patrona de la fundació Jaume Vicens Vives, que va morir el diumenge 6 de març als 90 anys. Tot seguit, el catedràtic de la UdG Joaquim Maria Puigvert ens va fer un recorregut a través de la història de l’institut.

En aquest sentit, cal recordar que des de fa uns mesos podem gaudir de l’exposició “Girona en època contemporània. Les capitalitats de la ciutat (1800-1939), comissionada pel Sr. Puigvert i per la professora del Vives Mònica Bosch. Aquesta exposició es pot visitar fins el 3 d’abril i conté molts objectes antics de l’institut Jaume Vicens Vives.

Finalment, un grup d’alumnes de 1r i 4t d’ESO, dirigits per les professores Marta Orts i Rosor Rabassedas, van interpretar l’himne de l’institut: “L’Aura del Sol”. La música va ser composta per Perfecte Moll l’any 1955 en motiu de celebració del 150è aniversari, i la lletra és de Francesc Amer.

D’aquesta manera va acabar el primer dels molts actes que s’aniran fent al llarg d’aquest any 2016, el deu 175è aniversari de l’institut més antic de la nostra ciutat de Girona.

2016: 175è aniversari de l’institut

Dijous 10 de març, a les 19:00h

Com a inici de la programació d’activitats de commemoració del 175è aniversari de la fundació del nostre institut, el dijous 10 de març a les 19.00h, l’AMPA i la comissió del 175è aniversari han organitzat una conferènci, “L’institut de Girona. Una mirada des de la història”, a càrrec del Dr. Joaquim Maria Puigvert.

Per iniciar l’acte, alumnes de l’optativa de 3r d’ESO de Teatre Musical oferiran una posada en escena de la suite orquestral “Quadres d’una exposició” del compositor Modest Mussorgski (1839-1881), que pertany a l’escola nacionalista russa. El muntatge musical-teatral és una versió lliure de descripcions musicals que Mussorgski va compondre a partir de quadres i dibuixos del seu amic Victor Hartmann, un any després de la seva mort. Per adaptar aquesta composició instrumental al gènere del musical, han posat lletra a les escenes titulades “Promenade”, en les quals se suposa que els visitants observaven, contemplaven i admiraven les obres exposades.

Intervindran: Fabiana Justiniano, Irene Lloret, Georgina Méndez, Aleksei Mundo, Carina Oxanii, Mirna Pujol, Dana Ramos, Maria Ramos, Lluna Valls i Nora Ylla, sota la coordinació i direcció de la professora de música Marta Orts.

Per cloure l’acte, el cor format per alumnes de 1r, 2n i 4t d’ESO, sota la direcció de les professores de música Marta Orts i Rosor Rabassedas, interpretaran l’himne de l’institut. Aquesta cançó, que porta per títol “Aura del sol”, va ser escrita el 1995 per Francesc Amer i Perfecte Moll, aleshores professors, també, del nostre centre.

Alcem nostres veus sobre la boirada / com aus en l’estela d’un incert futur / floreixin els cors de nova esperança / sadolli la terra de vida i de llum… I en les vells aules de glòries dormides / professors i alumnes aixequem el vol / pareds que reviuen mil assignatures / som el Vicens Vives, som l’aura del sol!

Actuació musical pel Certamen de lectura en veu alta

El proper dimarts 17 de març, al teatre Ignasi Bonnín del nostre institut, tindrà lloc una de les fases del Certamen infantil i juvenil de Lectura en veu alta, organitzat per l’Enciclopèdia Catalana i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Per tercer any consecutiu, alumnat d’una de les optatives de música d’ESO oferirà una actuació d’uns vint minuts mentre el jurat es retira a deliberar. Enguany, el muntatge que es presentarà anirà a càrrec d’alumnes de l’optativa de música “Teatre musical” de 3r d’ESO. +info

2014-2015

Aquest curs 2014-2015 iniciem una nova alternativa de música: TEATRE MUSICAL S’imparteix a 3r d’ESO. Es fan tres hores setmanals al teatre i té una durada d’un curs escolar.