ÍNDIA

  • ESO1,  2009-2010: Felipe Moreno i Isabel Vilamitjana

Hem triat aquest país perquè trobem que té moltes coses per explicar, i els costums i les tradicions, el clima, i les construccions són molt diferents dels nostres, i així aprendrem coses noves.

  • ESO1, 2013-2014: Mar Orriols i Marta Amorós

He triat l’Índia com a país perquè el meu pare hi va de tant en tant per raons de feina, i jo podria aportar fotos, informació sobre la seva cultura, les tradicions… L’Índia és un país amb molts costums diferents a les nostres i a les del resta d’Europa.

  • ESO2, 2015-2016: Sara Lorman

He triat aquest país perquè crec que té moltes coses diferents a les del nostre i crec que seria molt interessant treballar-les. Per exemple, la moneda no és l’euro. El mitjà de transport és molt curiós, perquè van amb elefants i voldria saber perquè utilitzen aquest. Una altra de les coses més atractives per mi és com vesteixen. També m’agradaria conèixer llocs per visitar.

Situació

L’Índia, oficialment la República d’Índia, és un Estat del sud d’Àsia. És el setè país més gran del món en superfície, i el segon més poblat.

Quant a les costes, al sud limita amb l’oceà Índic, a l’oest amb el mar d’Aràbia, a l’est, amb el golf de Bengal. Quant a les fronteres terrestres limita amb el Pakistan a l’oest; amb la República Popular de la Xina, el Nepal i Bhutan al nord-est; i amb Bangla Desh i Birmània a l’est.

L’Índia és molt a prop de Sri Lanka, i les Maldives, a l’oceà Índic.

Himalaia

És un massís muntanyós on hi ha els cims més alts de la Terra, amb catorze cims de més de 8.000 metres d’alçada, com l’Everest (8.848 m), el més alt del món, el K2 (8.611) o el Kanchejunga (8.598 m.).

Desert del Thar

És una regió sorrenca situada al nor-oest de l’ïndia i a l’est del Pakistà. Es troba a l’estat del Rajastan. Té una longitud d’uns 805 km i uns 485 km d’amplada. És el setè desert del món.

Clima

El clima de l’Índia éstà força influenciat per l’Himalaia i el desert de Thar; tots dos produeixen els monsons. L’Himàlaia prevé que els vents freds de l’Àsia central penetrin el subcontinent, produint un clima molt més càlid que la majoria dels llocs que es troben a les mateixes latituds. El Desert del Thar té un paper crucial en atreure els vents de monsó plens d’humitat del sud-est, entre juny i octubre, els quals produeixen la major part de la precipitació. Els quatre grups climàtics predominants de l’Índia són: l’humit tropical, el sec tropical, l’humit subtropcial i el clima de muntanya.

El monsó és un sistema de vents que varien de direcció segons l’estació de l’any. El monsó del sud-oest comença generalment a la primera quinzena de juny, i el monsó del nord-est comença habitualment a l’octubre. És un vent que està associat a èpoques de grans pluges.

Flora

És una arbre d’entre 2 a 10 metres d’alçada que es conrea tradicionalment a països asiàtics per comercialitzar les fulles i obtenir la beguda del mateix nom.

Economia

L’agricultura és la base de l’economia. Segons dades del 1994, els conreus ocupen el 57% de la superfície total, les pastures no arriben al 4% i el bosc, el 23%; la resta és improductiva. Més de 2/3 de la terra de conreu són dedicats als cereals, dels quals el de l’arròs és el més estès, conreat principalment al baix Ganges, al litoral i a Assam; l’Índia n’és el segon productor mundial.

Bandera

La bandera de la Índia, també anomenada tiranga, que significa tricolor, està formada per tres franges horitzontals de les mateixes dimensions. La superior és de color taronja, la central blanca i la inferior, verda. En el centre té una roda blau marí amb 24 pics, coneguda com ashoka chakrà.

Aquesta bandera es va adoptar el 1947, pocs dies abans de la independència de la Índia com a colònica britànica.

Escut

L’escut de l’Índia és una adaptació del capitell dels Lleons d’Aśoka de Sarnath. A l’original hi ha quatre lleons asiàtics, donant-se l’esquena l’un a l’altre drets, damunt d’una flor de lotus en forma de campana. La versió usada com a escut de l’Índia no inclou el quart lleó (ja que queda al darrere, amagat de la vista) ni la flor de lotus. L’escut va estar aprovat com a Emblema Estatal de l’Índia el 26 de gener de l’any 1950, el mateix dia que l’Índia esdevenia una república.

Moneda

La rupia és la moneda oficial de l´India. “Rupia” vol dir “moneda d’argent”. El seu símbol és aquest:

Estats

Cada número del mapa correspon a un estat de l’Índia, el nom del qual apareix al llistat següent.: 1) Arunchal Pradesh. 2) Asssam. 3) Bihar. 4) Chhattisgarh. 5) Goa. 6) Gujarat.7) Haryana. 8) Himachal Pradesh. 9) Jammu i Caixmir. 10) Jharkhand. 11) Kamataka. 12) Kerala. 13) Madhya Pradesh. 14) Maharashtra. 15) Manipur. 16) eqhalaya. 17) Mizoram. 18) Nagaland. 19) Orissa. 20) Panjab. 21) Rajasthan. 22) Sikkim. 23) Tamil Nadu. 24) Tripur. 25) Uttaranchal. 26) Uttar Pradesh. 27) Bengala Occidental.

Llengua

L’Índia és el país més divers culturalment i lingüísticament del món. Es parlen 30 llengües i s’han identificat uns 2000 dialectes, però les llengües oficials són l’hindú i l’anglès. A l’Índia es parlen una gran varietat de llengües:

  1. Assamès, llengua oficial d’Assam.
  2. Bengalí, llengua oficial de Tripura i de Bengala occidental.
  3. Bodo, llengua oficial d’Assam.
  4. Dogri, llengua oficial de Jammu i Caixmir.
  5. Gujarati, llengua oficial de Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu i Gujarat.
  6. Hindi, llengua oficial d’Arunchal Pradesh, Andaman i Nicobar Isalands , Bihar, Chandigarh, Chattisgarh, Delhi,Haryana,Himachal Pradesh, Jharkhand, Madhya , Rajasthan, Uttar Pradesh i Uttaranchal.
  7. Karnataka, llengua oficial de Karnataka.
  8. Caixmiri, llengua oficial de Jammu i Caixmir.
  9. Konkani, llengua oficial de Goa.
  10. Maithili, llengua oficial de Bihar.
  11. Malaialam,— llengua oficial de Kerala i Lakshadweep.
  12. Manipuri o Meithei,— llengua oficial del Manipur.
  13. Matathi,— llengua oficial de Maharashtra.
  14. Nepalès, llengua oficial de Sikkim.
  15. Orinya, llengua oficial d’ Orissa.
  16. Panjabi, llengua oficial de Punjab segona llengua oficial de Delhi.
  17. Sànscrit, llengua sagrada de l’hinduisme.
  18. Santali
  19. Shindhi
  20. Tàmil, llengua oficial de Tàmil Nadu i Pondicherry.
  21. Telugu, llengua oficial de Andhra Pradesh.
  22. Urdú, llengua oficial de Jammu i Caixmir, alguns districtes de Andhra Pradesh Delhi i Uttar Pradesh.

Fauna

La fauna de l’Índia és molt abundant i variada, igual que la flora. Hi ha espècies amenaçades com ara el lleó asiàtic, el tigre de Bengala, el voltor Bengalí, la pantera negra…etc. A l’índia és molt comú trobar-se elefants i camells pels carrers, que solen servir per transportar càrregues. Les vaques a l’Índia són considerades sagrades i ningú les pot molestar, per què antigament la llet i el seu abono eren molt important.

La pantera negra i el tigre de Bengala són capturats per la seva pell per què tenen un gran valor comercial.

Pantera negra

Transports

A l’Índia com a altres països asiàtics com la Xina, es fan servir molt els transports públics i bicicletes i motos. I com quasi tots els països, també té línies aèries, aeroports i ports marítims. Però a part de fer servir els típics transports, n’utilitzen un que és molt curiós:  elefants, tant com a mitjà de transport om de càrrega.

Llocs per visitar

El Taj Mahal

És un mausoleu, és a dir, un edifici on hi ha enterrada una persona.
El va fer construir l’emperador mongol Jahan per la seva esposa Arjumand quan va morir en donar llum al seu catorzè fill. En la construcció, que es va realitzar entre 1631 i 1654, hi van intervenir 20.000 homes.

Gastronomia

Tè i espècies (a la foto)

+info: receptes de plats de l’Índia

Vestit tradicional

El dhoti són els pantalons dels homes de la l’Índia. Consisteix en una peça rectangular de cotó que pot arribar a mesurar 5 metres de llarg, per 1,20 d’ample. Generalment és de color blanc o crema. S’enrotlla al voltant de la cintura i s’uneix passant pel mig de les cames, fixant finalment a la cintura.

Les dones porten el sari.

Les dones es pinten un punt al front. S’anomena bindi. Si les dones estan casades, el bindi és de color vermell.

Música

La tradició musical de l’índia existeix des de fa milers d’anys i es manté com a font d’inspiració religiosa, expressió cultural i entreteniment.

En general, la música hindú es basa en una melodia única d’un instrument, acompanyada de percussió. Es basa en una sèrie de notes musicals (escala o raga) sobre les quals es fonamenta la melodia.

  • Vídeo. Música moderna basada en les sonoritats tradicionals.
  • Vídeo. Música de cinema hindú

Rāga

La música hindú es compon segons un determinat raga; la música índia popular, com les cançons del cinema d’ Índia, també utilitzen de vegades els raga en les seves composicions.

Literalment, raga significa ” color” o “manera, estat d’ànim”. És un esquema melòdic en què s’estableix una composició i una improvització que es basa en una ordenació determinada de notes. En la tradició musical índia, hi ha ragas diferents que s’interpreten segons l’hora del dia i l’estació de l’ any.

En un raga s’utilitzen entre 5 i 7 notes diferents, que queden organitzades en una escala en la que hi ha diverses distàncies intervàliques.

Instruments musicals

Sítar

És un instrument musical tradicional indi de corda pulsada.  És de la família de la guitarra , el llaut, el banjo, etc. S’identifica pel seu soroll metal·litzat i la possibilitat de fer glissandos. Té el so delicat i brillant, apropiat per expressar el lent desenvolupament dels ragas.

Tabla

És l’instrument de percussió de membrana (membranòfon) més popular de la música clàssica del nord de l’Índia. Es fa servir no només com acompanyament rítmic sinó també com instrument solista. Consisteix en un petit tambor de fusta anomenat sidda i un altre més gran anomenat dagga. El sidda es toca amb els dits i palmell de la mà dreta, mentre que el dagga es toca amb els dits, palmell i canell de la mà esquerra. Els tambors es posen en dos coixins, anomenats chutta, fets de fibra de planta i embolicats de tela.

Vídeo: sítar i tabla

Vídeo: tabla

Bansuri

El bansuri és una flauta originària de l’Índia. Està feta d’una sola peça. És de bambú i té de sis o set forats oberts. És un instrument musical que tradicionalment utilitzaven els pastors.

Manjira

És és un instrument de percussió tradicional de l’Índia. Consisteix en un parell de petits platerets de mà connectats amb un cable de coure, bronze, llautó o zinc que passa a través de forats del seu centre. Produeixen un so dringant rítmica en ser colpejats. L’afinació del so varia segons la mida, el pes i el material de la seva construcció. També es pot ajustar el timbre variant el punt de contacte en el moment de produir el so. S’utilitza en cerimònies religioses.

Cançó tradicional

“Nini baba nini” és una cançó tradicional d’Índia, és una cançó de bressol en què una mare diu al seu bebé que dormi, que dormi, i al final s’ha adormit. LletraVídeo

Personatges importants

Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948) va ser un pensador i polític Indi. Estudià dret a les universitats d’Ahmadabad i Londres, i va fer d’advocat a Bombai (Índia). Va lluitar contra les lleis que discriminaven els indis a Sud-Àfrica, a favor de la integració de les castes més baixes de la Índia, i contra el domini britànic sobre el seu país. Va instaurar nous mètodes de lluita contra el domini britànic. Defensava la no-violència i l’activisme de caràcter pacífic, com les vagues de fam, perquè rebutjava la lluita armada.

El dia 30 de gener, dia de la seva mort, es celebra el Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP).

Rabindranath Tagore, (1861-1941), va ser un escriptor, poeta, pintor, pedagòleg i un famós compositor. Va rebre el Premi Nobel de la literatura l’any 1917. Va donar la seva fortuna a les escoles i a la universitat que va fundar en Santiniketán, a prop de Calcuta.

One Thought on “ÍNDIA

  1. Maria i Irene on 2011/02/03 at 10:20 said:

    Ens ha encantat el treball. Trobem que està molt ben estructurat i explicat.

Deixa un comentari