AUSTRÀLIA

  • ESO1, 2008-2009. Treball col·lectiu de classe: Seydiyel Balde, Betty Bayona, Rosa Claret, Emma Clilverd, Sònia Cabeza, Arnau Dilmé, Bianca Dimon, Maria Férez, Arnau Font, Mattia Iannuzzi, Miquel Llop, Raluca Mitache, Zhanna Oliynyk, Marina Planellas, Amal Quevedo, Oriol Quintana, Cristina Rodríguez i Betsabé Vila.
  • ESO1, 2009-2010: Pau Arqueros i Jordi Manel-Rimbau

He triat Austràlia perquè des de petita m’agradava molt, i, també perquè m’agrada molt un animal típic d’allà, un dels meus preferits: el cangur. També, perquè algun dia m’agradara quedar-m’hi allà, potser trobar feina, potser quedar-m’hi a viure.

  • ESO1, 2013-2014: Paula Gimbernat, Thao Hidalgo i Alexandra Doll

He triat Austràlia perquè m’agradaria anar-hi ha viure algun dia. També m’agradaria viatjar-hi amb el meu pare. (Thao Hidalgo)

Jo vull fer Austràlia perquè des de sempre m’han encantat els animals d’allà: el cangur i el coala. Trobo que és un lloc molt interessant. No hi he viatjat mai, però m’agradaria anar-hi. (Laia Busquets)

  • ESO2, 2015-2016: Olga Miralles.

Des de fa temps miro diferents vídeos de catalans que ha anat a visitar Austràlia. Trobo que és un país amb una cultura diferent a la nostra. A més, trobo que és una illa del més curiosa. Per exemple, té dos tipus de clima: tropical a la zona nord, i desèrtic a la resta del país.

Situació

Austràlia està situada al continent d’ Oceania. Està situada entre l’oceà Pacífic i l’oceà Índic. Té 7.69 milions de quilòmetres quadrats. De nord a sud fa 3.700 km i d’est a oest, 4.000.

El nom “austràlia” deriva del llatí i vol dir “meridional” o “del sud”. Està situat situat al continent d’Oceania, el més petit del món. Aquest continent es divideix en tres àrees: plegaments orientals, les terres baixes del centre i el massís occidental. Es troba a l’hemisferi sud.Austràlia és una gran illa, la més gran del món, i, per això, té unes grans platges d’aigües cristal·lines. Els mars que l’envolten són: Timor, Arafura, del Coral i Tasmània, i l’oceà Atlàntic i el Pacífic. Les seves onades erosionen les roques de la costa. Aquestes onades són molt preuades pels surfistes i pels esportistes de vela.

Austràlia és un país de 7.686,850 km2 i és el sisè estat del món tot i que té menys de 20 milions de persones. Els països veïns són: Nova Zelanda, Indonèsia, Timor oriental i Papua Nova Guinea.

Clima

La gran majoria del territori australià és desèrtic, menys les zones del nord on es disfruta amb un clima més càlid i tropical. Encara que gran part d’Austràlia és desèrtica i semiàrida, hi ha molts hàbitats naturals com, per exemple, illes petites, platges, un gran desert, boscos, muntanyes i valls formades per l’erosió dels rius, conreus, etc. El riu principal és el Muray i el total d’aigua dolça del país és d’un 1 %.

Paisatge

Austràlia és un dels països amb més paisatges diferents de tot el món gràcies als dos diferents climes que té

En només una diferència de 100 km., podem passar de veure una platja amb molta flora, a veure un desert de sorra roja, com el famós Red Centre.

Divisió política

És una federació de sis estats, dos interiors (el territori del Nord i el territori de la Capital Australiana) i altres territoris menors (Nova Gal·les del Sud, Queensland, Austràlia Meridional, Tasmània, Victòria i Austràlia).

Bandera

La bandera d’Austràlia és tota blava menys la part superior, on hi ha la bandera anglesa perquè van ser els colonitzadors anglesos qui van conquerir el continent. A sota hi ha una estrella blanca de set puntes que representa els set territoris principals del país. Les altres estrelles de la bandera representen la constel·lació de la Creu del Sud. Les estrelles són blanques i quatre tenen set puntes, però la cinquena, més petita i té només cinc puntes.

Escut

L’escut australià es divideix en sis parts que representen els sis estats: Nova Gal·les del Sud, Victòria, Queensland, Austràlia meridional, Austràlia occidental, i Tasmània.
Els dos animals que estan situats als dos costats dels escuts, són el cangur i l’emú. Aguanten l’escut perquè no caigui i no es perdin les seves riqueses. Aquest dos animals són alguns dels animals d’Austràlia que caminen cap endavant. Això és senyal de progrés.
Les branques quetrobem a l’escut són un tipus d’acàcies anomenades Acacia pycnantha que creixen per les costes del nord d’Austràlia.

Moneda

La moneda d’Austràlia és el dòlar australià. S’escriu: $, A$ o AU$.

Ciutats

També té paisatges urbans. A les ciutats hi ha gratacels molt moderns i actuals, i hi ha força trànsit. El país té carreteres molt llargues i àmplies. La capital d’Austràlia és Canberra, i una de les ciutats més importants és Sydney. (vegeu foto)

Idioma

Hi ha aproximada ment unes 200 llengües parlades per aborígens australians. Se separen en diferents famílies, com per exemple: Pama-Nyungan, Gunwingguan o Pama-Nyungan. Hi ha diferents maneres de dir cada llengua segons el lloc. Totes les aquestes llengües estàn en perill d’extinció, per culpa de l’anglès.

L’idioma oficial és l’anglès, però allà també es parla xinès, grec i també italià.

Població

El 90%de la població d’Austràlia és europea, sobretot d’Anglaterra i Irlanda, ja que els colonitzadors eren del Regne Unit. Però la població autòctona són els aborígens australians. Es varen extingir amb la colonització.

El procés de colonització va comportar que els aborígens fossin esclavitzats. Un cop independitzada de Gran Bretanya, Austràlia, continuava tenint discriminció contra la gent que no tingui asdescendents anglesos. Ara només queda un 1% (aproximada ment 200 mil d’aborígens), però quan van arribar els colons anglesos n’hi havia més de 300 mil.

Història

Es creu que els aborígens australians van arribar a aquelles terres en barca des del sud-est asiàtic durant la última glaciació fa menys de 50.000 anys.

Els documents que expliquen el descobriment autralià per les expedicions europees es situen al s. XVII. A l’època del descobriment i colonització europea, en el continent vivien un milió d’aborígens ; eren caçadors i recol·lectors. Es distribuïen en 300 clans, parlaven 250 idiomes i 700 dialectes. Cada clan tenia una connexió espiritual amb un territori específic, però també viatjaven per comerciar, buscar aigua, fruites i verdures de temporada, a més de realitzar reunions rituals i celebracions totèmiques.

Flora

Austràlia té unes 25.000 espècies de plantes, unes 7.500 espècies més en comparació amb les que hi ha a Europa. Aquestes espècies inclouen fòssils vius, com el pi wollemi, el xanthorrohoea i algunes flors silvestres d’intensos colors. Només a Austràlia Occidental es poden trobar més de 12.000 espècies.

La flora d’Austràlia es compon d’unes 22.000 espècies, moltes d’elles perennes. Varia molt, des de els eucaliptus fins a la espinosa malle, que creix cap a les grans planures de l’interior. A Austràlia hi ha arbres com l’eucaliptus (Veieu foto)

Les plantes tropicals només creixen al nord, ja que la resta és desert.

Fauna

Es concentra en els deserts i les selves tropicals. També en el mar.

Corall

Al litoral australià es troba la gran barrera de corall, que fa 2.000 km i es pot veure des de l’aire. És la  barrera de corall més gran del món. Es troba a la costa del nord-est i fa més de 2.000 km. El creixement d’aquesta gran barrera ha minvat un 14 % durant els darrers dinou anys, per la qual cosa la seva supervivència està en perill segons va alertar un estudi de l’Institut Australià de Ciències Marines. Els coralls són animals colonials.

Koala

Cangur

El cangur és una llegendària espècie autòctona d’Austràlia i un dels mamífers més famosos. Actualment hi han uns 40 milons de cangurs més dels que hi havia quan van arribar els conqueridors del continent.

Entre altres, també hi animals exòtics com el rèptil anomenat llagardaix volador. De fet no vola, però rep aquest nom perquè al coll li sobresurten una mena d’ales enforma de capalina.

I peixos com el blobfish.

Llocs per visitar

Illa Cangur


L’illa més popular d’Austràlia és l’Illa Cangur. Si vas de viatge a Austràlia, és un dels llocs per visitar que no et pots perdre. Aquesta illa, a més de cangurs, ens permet veure animals com lleons marins, coales, pingüins en el seu àmbit natural.

Economia

Austràlia é un Producte Interior Brut (PIB) superior al d’Anglaterra, i és el sisè país del món amb la qualitat de vida més alta. A la foto, la Big Pit, la mina d’or més gran del món, i és la principal font de recursos d’Austràlia.

Agricultura

L’agricultura australiana és un sector important de l’economia australiana, tant històricament com en l’actual comerç exterior.

Cançons tradicionals

  • “Waltzing Matilda” +info: text, traducció, àudio i partitura

Instruments musicals

Didgeridoo

L’instrument típic dels aborígens australians és el didgeridoo (que també és pot escriure així: didjeridoo). Sol estar decorat amb pintura o incisions a la fusta amb els símbols tradicionals de la pintura aborigen australiana, com dibuixos d’animals.

Consisteix en un tub de fusta d’eucaliptus foradat per dins. Els australians esperen que els corcs foredin el tronc per dins, de manera que no el foreden ells. Per això cal que la fusta sigui tova perquè es pugui buidar fàcilment. L’exterior es poleix i es decora amb colors i/o incisions a la fusta. Vídeo

S’utilitza com a instrument solista, però en realitat no pot fer melodies. Per tant, és més valorat pel so envoltant que produeix.

Si el tub és curt fa un so agut, i si és més llarg, el fa més greu. Per fer-lo sonar cal aprendre a fer la respiració circular, que vol dir que al mateix temps que toquen, respiren, i així es fa un so constant i continu.

Els músics aborigens australians van amb la cara i el cos pintat amb pintures fluorescents. Aquest instrument tradicional australià també el toquen músics occidentals.

Ara tembé el toquen altra gent. Vídeo

Himne nacional

Des de 1984, l’himne oficial és “Advance Australia Fair” (1878), de Peter Dodds McCormick

Vídeo - Lletra

Dansa

Les danses dels aborígens australians són molt més dures i en molts casos intimiden. Normalment són cerimonials, i moltes vegades demanen ajuda amb el menjar, perquè també el lloc on viuen no hi ha gaire pluja, i això no ajuda gaire per la recolecció de collites. Però també hi ha danses festives, com les que es realitzen en els matrimonis.

Els moviments estan basats en salts, patadetes i el cops de peus, que amb el seu soroll acompanyen rítmicament la música característica d’aquestes celebracions.

Monuments

Auditori de Sydney

A la ciutat de Sydney hi ha un auditori molt famós que va dissenyar el danés Jorn Utzon, un arquitecte especialitzat en un tipus d’arquitectura anomenada orgànica. Segons això, per tal de va situar l’edifi dins l’entorn, la línia costanera de la ciutat, l’arquitecte va dissenyar un edifici que s’assembla a veles de vaixell o petxines de mar. El disseny original es va modificar una mica a la part exterior, i a l’interior es van abandonar per complet les idees d’Utzon. per això l’arquitecte va abandonar el projecte abans que s’acabés.

La construcció d’aquest recinte musical va dur-se a terme entre 1955 i 1973. L’edifici té 18.000 m2 i 4,5 hectàrees d’espai utilitzable. Aproximadament, té 185 m de llarg i 120 d’amplada.

La sala de concerts és el recinte més gran, amb una capacitat per a 2.600 persones. També hi ha un teatre i sales destinades a usos diversos dotades de les últimes tecnologies audiovisuals.; botigues, restaurants i cafeteries.

Festes i tradicions

Encara que Austràlia ha tingut moltes influències per part d’Europa i ara actualment d’Estats Units, continua tenint les seves tradicions indígenes.

  • El dia internacional d’Austràlia és el 25 de gener. Celebren que aquest dia van arribar les primeres embarcacions a Austràlia.
  • El Nadal, que es celebra a l’estiu. Es va començar a fer a partir de l’any 1937. Fan les “nadales a la llum de les espelmes” i la gent es reuneix i canten nadales.
  • Cap d’any: a les 12 de la nit, a Sidney es tiren focs artificials els que poden ser vistos per tot el món per televisió.

  • El dia internacional d’Austràlia és el 25 de gener. Celebren que aquest dia van arribar les primeres embarcacions a Austràlia.
  • Una festa que es fa al juny és el Festival de cine de Melbourne .Es posen les millors pel·lícules nacionals i internacionals.

Gastronomia

La gastronomia d’Austràlia es quasi com la gastronomia britànica perquè els primers colonitzadors europeus eren anglesos. Abunden molt els passtisos com el pie, els passtisos de carn, la verdura, el pollastre, els escorpins (sembla mentida però allà en menjen!), el cangur…

També cal destacar el pavlova, un pastís australià fet amb nata, merengue, kiwi, préssec… (Veieu-lo a la foto)

Encara que ens fagi una mica de pena, també es mengen els cangurs. Se’n fan filets (com els de vedella) i s’acompanyen amb verdures cuites.

Un dels postres típics d’allà és el Frog Cake. Potser hi haurà gent es pensarà que és un pastís fet de granota, però no. És una espècie de magdalena en forma de granota, i pot ser de molt colors diferents. Per dins està fet de pa de pessic amb gust de melmelada, i per sobre té una fina capa de crema. Aquest postre està recobert de caramel de diferents colors, normalment rosa clar, però també, marró fosc o verd clar, i en ocasions especials poden ser vermelles o grogues.

Artesania

El bumerang (de l’anglès boomerang, transcripció directa de la pronunciació aborigen d’Àustralia) és una arma que després de ser llançada torna al seu punt d’origen a causa del seu perfil i forma de llançament especials.

Cinema

L’actriu Nicole Mary Kidman va nèixer a Honolulú el 20 de juny de 1976, però els seus pares són australians (Anthony, psicòleg i bioquímic i Janelle, instructura d’infermeria). Té una germana petita que es diu Antonia Kidman. Nicole es va casar amb el també actor Tom Cruise i van adoptar dos fills (Isabella Jane i Anthony Connor) i van tenir una filla biològica (Sunday Rose).

El 2001 va ser candidata a l’Òscar a la millor actriu pels seu paper a la pel·lícula Moulin Rouge, i el 2002 va rebre l’Òscar a la millor actriu per la seva interpretació en la pel·lícula Hours.

Va rodar la pel·lícula Los otros (2001) del director espanyol Alejandro Almenábar. Va guanyar vuit dels Premis Goya. El 2008 ha rodat una pel·lícula amb el director Baz Lurhmanni altres actors com ara Hugh Jackman. La pel·lícula es titula Australia i és d’aventures (tipus “Indiana Jones”).

Mel Gibson és un director, productor, guionista i actor australià-americà. Va néixer el 3 de gener de 1956 a Peekskill, Nova York (EEUU) i el 1968 la seva família es va traslladar a Austràlia.

El 1977 es va diplomar a l’Institut d’Arts Dramàtiques de Sydney (Austràlia).

Ha fet pel·lícules com la sagues de Mad Max i Arma Letal, i pel·lícules històriques com Braveheart. (1995). Recentment ha protagonitzat i dirigit Apocalypto (2006).

Esports

A les platges australianes es pot anar a fer surf, esquí aquàtic i submarinisme. Com que a Austràlia hi ha un gran desert, també es practica surf sobre sorra.  Es consideren les millors platges del món per a practicar aquests esports. Però té els seus inconvenients perquè allà s’hi troba el forat de la capa d’ozó més gran del món. Cal anar ben protegit amb una crema solar molt potent.

Esportistes d’èlit

  • Sir Jack Brabham va ser pilot de Fòrmula 1. Va ser campió els anys 1959, 1960 i 1966.
  • El motorista Casey Stoner va ser campió del món l’any 2007 de la modalitat de motos GP.
  • De 1994 a 1998 Michel-Mick Doohan va guanyar cinc títols mundials en la modalitat de gran cilindrada.
  • El també motorista Troy Bayliss va ser campió del món els anys 2001, 2006 i 2008 en la modalitat de Super Bikes.
  • Kieran Ault-Connell, corredor paralímpic, va guanyar dues medalles d’or en els Jocs de Sydney del 2000, i en els Jocs d’Atenes 2004  va guanyar una medalla de plata.

Transports

Sidney, la capital, a més de tenir tramvia, busos i que la gent va a peu, té tren, metro i ferry.

Deixa un comentari