ESO1, 2008-2009: Raluca Mitache i Cristina Rodriguez
Cuando tenía ocho años fui de vacaciones a Málaga. Estuve una semana y me lo pasé muy bien. Cuando vine al instituto, me dijeron que podía hacer la asignatura de “Músicas del mundo” y hacer un trabajo sobre una ciudad o un país. Entonces pensé en hacer Málaga, para descubrir todo lo que no sabía. (Cristina Rodriguez)
Yo he elegido Málaga porque mi amiga Cristina ya ha ido y me gustaría saber más cosas de esa ciudad y porque me gusta el flamenco. (Raluca Mitache)
Situació
(Feu CLIC sobre les imatges per veure-les ampliades)
Clima
El clima a Màlaga és molt temperat a l’hivern amb temperatures mínimes molt suaus. Els estius són calorosos, moderats per la proximitat de la ciutat al mar.
Les precipitacions són molt baixes i quan plou més és entre novembre i març. L’estiu és molt sec.
Paisatge
A la zona nort/est, el paisatge de Màlaga és bastant muntanyós i sec per la situació de Archidona, Antequera i Ronda; i per la zona sud/oest, a prop de la platja, es poden contemplar camps verds.
Gastronomia
La gastronomia de Màlaga és la pròpia de Andalucia. És molt variada; hi ha diferències entre la costa i la interior. La gastronomia andalusa forma part de la dieta Mediterrània. Està molt vinculada a l’ús de l’oli d’oliva, els fruits secs, peixos i carns. En la rebosteria es mostra gran imfluència de la cuina andalusa com l’ús d’ametlles i mel. Els dolços de Nadal són els mantecados, els polvorones i els alfajores.
Recepta de com fer la Porra Antequerana
El seu nom prové de l’antiga i bella ciutat d’Antequera, i tot que allà tingui el seu origen actualment s’ha convertit en un dels plats típics de la província (Màlaga). Està directament relacionada amb tota la varietat de sopes fredes de la regió Andalusa, trobant-se molt poques diferencies entre elles, com per exemple amb el “salmorejo cordobés”, de igual exquisit gust. Podríem dir que es tracta d’un gazpacho de gran espès i amb alguns, pocs ingredients més.
Ingredients
1k tomàquets, 2 pebrots, 2 grans d’all, pa, ous, pernil, oli d’oliva i vinagre
Preparació
Es posen els tomàquets sense pell i sense llavors dintre d’un bol de fusta (millor si es de fang), els pebrots sense el cor (llavors més extremitat exterior), els alls i una mica de sal. Es barreja tot, i dins s’afegeix una mica de pa, d’aigua, i s’aixafa tot; a la vegada s’afegeix l’oli d’oliva i el vinagre, barrejant-ho molt bé. Es aconsellable anar-ho provant poc a poc per donar el gust de sal i vinagre adequats, i no passar-nos.
Desprès només ens fa falta servir-lo amb rovell de l’ou ratllat per sobre, trossets de pernil “serrano” (trosets petits i quadrats), o qualsevol altre “tropezón” (trosets d’aliment fregit o dur) que no sigui dolç.
Consells
- Es aconsellable menjar-ho de primer plat i ven fresquet a l’estiu.
- També es pot cuinar afengint ou dur, tonyina, cogombrei ceba, tot tallat ben petit, i un bon raig d’oli d’oliva.
+ info: documentació sobre la recepta