FONT DOCUMENTAL: Generalitat de Catalunya. Currículum batxillerat. Decret 142/2008. DOGC núm. 5183 [PDF]
COMPETÈNCIES
“Les arts escèniques s’entenen com el resultat cooperatiu d’un treball en equip, on l’alumnat, d’acord amb les seves capacitats, pot contribuir al resultat final”. (Generalitat, 2008:4)
Competència artística i cultural
- Apreciar el fet cultural i artístic.
- Disposar i propiciar els coneixements, procediments i actituds que permeten accedir a les seves diferents manifestacions.
- Disposar de capacitats cognitives, perceptives i comunicatives, sensibilitat i sentit estètic per poder comprendre-les, valorar-les, emocionar-se i gaudir-ne.
- Posar en funcionament la imaginació i la creativitat.
- En la mesura que les activitats culturals i artístiques suposen generalment un treball col·lectiu, disposar d‘habilitats de cooperació i tenir consciència de la importància del treball en equip.
- Tenir una actitud oberta, respectuosa i crítica cap a la diversitat d’expressions artístiques i culturals.
- Manifestar interès per participar en la vida cultural (…) tant de la pròpia comunitat com de les altres comunitats i cultures, en especial aquelles a les quals pertanyen persones de l’entorn del centre educatiu.
- Per mitjà de la pràctica activa imultidimensional, adquirir hàbits per tal de poder apreciar les diferents obres artístiques dins el context que les ha creat, tot convertint-se en un actor/artista/espectador/consumidor crític, receptiu i reflexiu.
Competència comunicativa i expressiva
- Aprofundir en la lectura musical.
- Valorar la comprensió de textos literaris i lletres de cançons per adequar-la a l’expressió oral i dicció i la dramatúrgia.
- Fomentar la creació de textos teatrals i lletres de cançons.
- Explorar altres formes d’expressió complementàries de l’expressió verbal, com l’expressió corporal i la musical pròpiament dita.
- En tant que el moviment i el llenguatge del cos esdevenen un veritable quadre plàstic, relacionar l’expressió verbal, corporal i musical amb l’expressió visual i plàstica.
- Dominar tècniques de veu i d’expressió corporal i musical, reflexionant sobre el que hi ha al darrere, sabent quan i com s’han d’usar, aprenent a explicar la pròpia elecció, estant obert a les variades possibilitats tècniques, sabent comunicar i expressar, tot canalitzant la pròpia creativitat.
Competència social i ètica
- Assumir de manera responsable el deures i exercir el dret respecte als altres, entenent el valor del diàleg, de la cooperació, de la solidaritat, del respecte als drets humans com a valors bàsics per a una ciutadania democràtica.
- En tant que les arts escèniques s’han d’entendre com el resultat cooperatiu d’un treball en equip, on cada alumne i alumna, d’acord amb les seves capacitats, pot contribuir alresultat final, ser tolerant i respectuós amb els altres són aspectes.
- A través del teatre, dels textos i la música, comprendre la realitat social i les problemàtiques que es presenten en diferents entorns, i permeten fer una aproximació al coneixement d’altres cultures (d’altres temps o d’altres espais) dins un context d’interculturalita
- Apreciar i valorar les diferents manifestacions culturals i artístiques.
- Valorar i respectar la diferència de sexes i la igualtat de drets i oportunitats, i rebutjar els estereotips que suposin qualsevol tipus de discriminació.
- La competència social i ètica també promou gaudir i respectar la creació artística i comprendre els llenguatges de les diferents manifestacions artístiques i utilitzar diversos mitjans d’expressió i representació.
- A través del treball transversal de la música i les arts escèniques des d’una posició activa,aprendre a ser més receptius i respectuosos amb la valoració de diferents tipus de manifestacions artístiques (música, dansa, teatre, cinema, literatura, etc.).
- A trevés del coneixement i la pràctica de l’activitat artística, desenvolupar l’esperit crític.
Competència personal i interpersonal
- En tant que en el treball diari de les arts escèniques es requereix un progrés basat en el treball individual i col·lectiu, és imprescindible valorar la disciplina i l’esforç en l’execució dels exercicis.
- Conèixer les pròpies capacitats i limitacions, ja sigui per optimitzar-les com per augmentar-ne la destresa i desimboltura.
- Fomentar l’esperit de superació, perseverança, compromís.
- Mantenir una posició activa per tal de posar en pràctica davant de públic els coneixements i les capacitats treballades.
- Treballar en equip i desenvolupar projectes en comú.
- Aprofundir en les habilitats socials, de relació i diàleg, acceptació de la diferència i diversitat cultural, d’interaccionar amb diferents interlocutors i aprendre dels altres.
- Desenvolupar la confiança en si mateix, les ganes de participar, la iniciativa personal, l’autonomia i la capacitat per aprendre a aprendre, per saber planificar, per prendre decisions i per assumir responsabilitats.
- Facilitar eines a l’alumnat per tal d’assolir una millor motivació que condueixi a augmentar les ganes de participació, l’autoestima, la seguretat en un mateix, la responsabilitat, etc.
- Enfortir les capacitats afectives en tots els àmbits de la personalitat i en la relació amb els altres, i rebutjar la violència, els prejudicis de qualsevol tipus, els comportaments sexistes i resoldre els conflicte s pacíficament.
- Per la pròpia naturalesa d’aquestes disciplines, on el treball és molt actiu i experimental, en el camp de les emocions i sentiments, s’estableixen lligams o vincles entre els participants que afavoreixen la solució dels conflictes de manera dialogada i pacífica.
Competència de coneixement i interacció en el món
- Per mitjà de l’expressió corporal, incidir en la correcta postura corporal, el coneixement del propi cos, el treball de respiració i relaxació, etc. perquè a través d’aquestes pràctiques es pot millorar la salut corporal i psicològica.
- Conèixer i acceptar el funcionament del propi cos i el dels altres, respectar les diferències, afermar els hàbits de salut i incorporar la pràctica de l’activitat física.
- Assumir responsablement els seus deures i exercir els seu drets respecte als altres.
- Entendre el valor del diàleg, de la cooperació, de la solidaritat, del respecte als drets humans com a valors bàsics per a una ciutadania democràtica.
- La tolerància i el respecte als altres són presents en totes les activitats.
- A través del teatre, dels textos i la música, comprendre la realitat social i les problemàtiques que es presenten en diferents entorns, i fer una aproximació al coneixement, tant de la pròpia cultura com d’altres cultures.
Tractament de la informació i competè digital
- Desenvolupar habilitats bàsiques en l’ús de fonts d’informació diverses, especialment en el camp de les tecnologies, per saber seleccionar, organitzar i interpretar la informació amb sentit crític.
- Conèixer i fer ús de les possibilitats de la xarxa, tant pel que fa a la recerca d’informació com una font de recursos inesgotable de partitures, arxius d’àudio (MP3, MIDI, etc.) i vídeo.
- Conèixer i usar els programes de programari lliure per treballar la música, els textos i les coreografies: editors de partitures [MuseScore], seqüenciadors MIDI, editors d’àudio [Audacity] i vídeo; edició d’imatges fixes relacionades amb el grafisme dels programes de mà, dels cartells i dels projectes escenogràfics; i edició de vídeo digital.
- Utilitzar o crear vídeos de suport escenogràfic.
- Enregistrar exercicis de veu, cant i expressió coporal, assajos, espectacles i actuacions, per analitzar-los i poder realitzar una autocrítica constructiva, tant individual com col·lectiva.
CONTINGUTS
L’expressió i la comunicació escènica
- Exploració dels instruments de l’intèrpret: expressió corporal, gestual, oral i ritmicomusical.
- Estudi de la veu i les seves possibilitats expressives. El diafragma i la respiració.
- Cant polifònic i harmonia musical. La improvisació.
- Exploració del cos i les seves possibilitats expressives. L’equilibri i el moviment.
- Estudi de l’escena com a espai significant: composicions, moviments i direccions en l’escena.
- Anàlisi del rol i del personatge: de la conducta dramàtica a la conducta teatral.
- Exploració de tècniques d’interpretació: joc dramàtic, improvisació, dramatització i creació col·lectiva.
- Estudi i anàlisi de recursos plàstics: disseny de l’escena, indumentària, maquillatge, il·luminació i recursos sonors.
La interpretació en les arts escèniques
- Exploració dels elements de la interpretació: personatge, situació, acció ionflicte.
- Desenvolupament de processos de caracterització i construcció del personatge.
- Interpretació a través del cos i la veu.
La representació i l’escenificació
- Estudi de l’espectacle escènic: concepte i característiques.
- Tipologies bàsiques de l’espectacle escènic: clàssic, d’avantguarda, corporal, occidental, oriental, d’objectes, musical, d’interior, de carrer.
- Estudi d’altres formes de presentació escènica: happening, performance, video-teatre, teatre dansa, circ, etc.
- Disseny d’un espectacle: equips, fases i àrees de treball.
- Producció i realització d’un projecte de creació escènica.
- Assaigs: tipologia, finalitats i organització.
- Exhibició i distribució de productes escènics.
L’obra d’art total: la transversalitat de les arts escèniques
- Estudi dels principals gèneres de teatre musical: l’òpera, la sarsuela, el musical americà i el music-hall (el cabaret).
- Treball de les diferents disciplines escèniques i la seva integració en una obra d’art unitària i global.
- Treball del repertori musical i coreogràfic integrat en una producció musical.
CREITERIS D’AVALUACIÓ
- Mostrar coneixement crític dels conceptes fonamentals de les arts escèniques.
- Identificar, comprendre i explicar les característiques fonamentals de l’òpera, la sarsuela, el musical americà, el music-hall (el cabaret), el teatre de text, el teatre d’objectes, el teatre-dansa, etc.
- Demostrar motivació, interès i capacitat per al treball en grup, i per a l’assumpció de tasques i responsabilitats en projectes col·lectius.
- Demostrar les capacitats expressives i creatives necessàries per a la recreació de l’acció dramàtica, i dels elements que la configuren (text, música i dansa), i actituds positives en la seva millora.
- Conèixer i utilitzar les diferents tècniques per a la recreació de l’acció dramàtica, el disseny de personatges i la configuració de situacions i escenes.
- Identificar, valorar i saber usar els diferents estils escènics i paradigmes interpretatius.
- Conèixer i comprendre els processos i les fases presents en un projecte d’escenificació, identificant i valorant les tasques i responsabilitats de cada creador/a individual.
- Participar en el disseny i la realització de projectes de creació i difusió escènica, assumint diferents rols.